IK BEN GEEN BLOGGER

BUITENLEVEN
augustus 30, 2018 / By / / 2 Reacties

Zo, een update is wel weer even nodig! Afgelopen weken waren tijden van ‘nee zeggen’ en verandering. Wat wil ik nou en waar word ik blij van? Qua bedrijf, maar ook qua privé. Het is goed om daar af en toe bij stil te staan.

 

Geen blogger

Zoals ik al wat eerder aangaf, was er een cursus die ik deed, namelijk ‘The Next Level‘ van The Confetti Collective. De twee eigenaresses en echte ‘girl-bosses’ Elsa en Raisa richten zich op de ontwikkeling en het stimuleren van vrouwelijke ondernemers, en deze cursus was me aangeraden door de lieve en supertalentvolle lifestylefotografe Nienke van Denderen, van Nienke van Denderen Fotografie (waarmee ik wel eens samenwerk, koffie drink en gezellige borrels doe). Hoewel het geheel me iets te ‘pastellerig’ was, en net iets té gericht op vrouwen (ik hou meer van stoer, haha!), heb ik ontzettend veel gehad aan een belangrijke ontdekking: ik wil helemaal geen blogger zijn. Sterker nog: ik ben geen blogger. Niet in hart en nieren – en dat heb je dus wel nodig voor een goedlopend blog en bedrijf. Ik vergeet te schrijven, ben ook heel erg graag offline en ben niet ‘scheppend’, zoals mijn moeder het laatst verwoordde. Ik ben een uitvoerder, werk graag voor anderen en ben blij als ik een omlijste opdracht heb. Dan kom ik in actie en ben ik super-creatief, doe ik alles voor mijn opdrachtgever en kan ik out of the box denken. Maar als er geen box ís, vind ik dat dus lastig en verval ik in niks-doen.

 

By Manja outdoor buiten Reestdal Dwingelderveld Drenthe

 

Wel een journalist en fotograaf

Wat nu? Ik heb zo’n fijne website en vind het ook nog steeds zo fijn om mensen over de Nederlandse / Europese natuur te vertellen.. Maar als ik niet scheppend ben, ben ik geen kunstenaar (en dat moet je toch wel een beetje zijn als fotograaf?!). Nou, daar kwam ik dus ook achter. Ik ben juist leuk, omdat ik ben wie ik ben – en niet zoals andere mensen. Toen ik mijn artikel over Umbrië afleverde, was ik zo blij. Wat vind ik dit gaaf! Op pad gaan, de natuur in, ontdekken in opdracht van anderen – en daar een mooi en toegankelijk artikel over maken voor iemand anders, die het blij aan zijn al bestaande community kan tonen. Natuurlijk zoek je dan opdrachtgevers die bij je passen, en dus ook een community hebben die bij je past. Ik weet inmiddels wat ze aan me hebben: een betrouwbare fotografe en schrijfster, rustig en op de achtergrond, die zich aan deadlines en afspraken houdt en een ervaringsverhaal met inspirerende foto’s aflevert.

 


By Manja outdoor buiten publicatie Toeractief

 

By Manja avontuur outdoor heuvels dennen

 

Nee zeggen

Oef, dit is ook een pijnpunt. Ik vind het zo fijn om mensen blij te maken, dat ik moeilijk nee zeg. Ik leerde in afgelopen weken dat dat dus wel soms moet. Omdat je anders nooit de richting op gaat die jij zelf op wil, maar naar de vraag van anderen gaat leven. Laatst moest ik een gave persreis laten gaan, omdat ik al een opdracht had staan (die minder in mijn straatje past). Die had ik kunnen afzeggen, maar ik vind: afspraak is afspraak. Dat was echter wel het moment dat ik me realiseerde dat ik écht vaker shoots moet doorschuiven naar collega-fotografen die dan wel heel blij zijn met die opdracht. Zo maak ik zowel de klant als de collega-fotograaf blij – twee in plaats van één, en zo kan ik het naar mezelf ook verantwoorden. Want ik maak dus graag mensen blij :-).

 

rondje-duin-en-kruidberg

 

Thuis

Mijn vriend en ik, we zijn al een heeeele tijd samen. Dat is een feestje waard natuurlijk! En het is een illusie dat we elkaar al 12,5 jaar lang alleen maar verliefd in de ogen aankijken. Ups en downs, ze horen er allebei bij. Afgelopen drie jaar zijn we bezig met een Groot Project dat Huis heet. Wij gaan namelijk een huis bouwen in Oosterwold, niet ver van Almere, in de provincie Flevoland. Een gebied van 43 km2 wat op een alternatieve manier wordt ontwikkeld. Voor ons betekent dat, dat we ALLES zelf moeten doen en ook veel moeten afstemmen met de buren. Inmiddels zijn we er denk ik wel al tweëenenhalf a drie jaar mee bezig, maar er lijkt nu wat schot in de zaak te komen. En uiteindelijk wonen wij dan in een fijn vrijstaand huis op een stukje land, wat we zelf hebben opgebouwd, in de natuur, met een moestuin en fruitbomen, leven we met de seizoenen en aan een bosrand. Te gek natuurlijk! Maar zo’n project is soms ook even hard werken samen. Afgelopen week waren wij samen op vakantie en dat was echt een verademing. Lekker wandelen in Luxemburg, kamperen, koffietje zetten in de ochtend – en niks anders. Heerlijk, dat deed ons echt goed!

 

By Manja Noorwegen bergen landschap outdoor buiten

 

Outdoor by Manja Laurie Karine kaartlezen map route Biesbosch

 

Analoog en offline

Dus: deze website wordt minder een blog, en meer een visitekaartje! In de komende maanden zal er steeds een klein beetje veranderen. Feedback is altijd welkom, uiteraard! In lijn met al het vorige heb ik de 35mm camera van mijn paps erbij gepakt en na wat gepriegel met het filmpje, in Luxemburg met deze camera gefotografeerd. Ik ben heel benieuwd naar het resultaat! Prive-tripjes wil ik zo relaxed houden (in plaats van het gevoel hebben dat ik aan het werk ben), zonder dat ik helemaal stop met foto’s maken. Meer offline, meer in de Echte Wereld zijn. Alhoewel ik dus ook geniet van mooie instagram-accounts – maar zoals alles eigenlijk: dat moet met mate.

 

Opdrachten

De komende maanden staan in het teken van de verandering in mijn bedrijf, de bouw van het huis en Onze Toekomst. Ha, wat klinkt dat toch Echt. Ik moet eraan wennen. Dus voor het tegenwicht ben ik helemaal in voor nieuwe persreizen, gave nieuwe route-opdrachten en buiten-foto’s. Het zonnetje schijnt en ik heb er zin in.

 

Wandelroute Kustpad By Manja outdoor buiten

Ook interessant:

HOE HET NU EN VERDER GAAT
februari 3, 2021
DIPJES EN TOPJES
mei 4, 2020
Zonsondergang Utakleiv Noorwegen tent
UPDATE – HUIS, DUITSLAND, NOORWEGEN
augustus 6, 2019

2 Reacties

  1. Antoine schreef:

    Manja wat een blog vol inzichten en vergezichten. Mooi om van dichtbij te zien hoe je het avontuur aangaat met jezelf en je bedrijf. Een daar hoort soms ook afscheid nemen bij om ruimte te creëren voor nieuwe kansen. Heel veel succes gewenst.

Reageer

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

over mij

Fotograaf en schrijver met voorliefde voor avonturen in de buitenlucht. Vangt de wereld in woorden en beelden en houdt van haren in de wind, buitenborrels met vrienden, klein genieten, vuurtjes stoken, dauw op het gras en lekkere koffie.

Sponsor me!
Loading map ...
zoeken
Volg me