REVIEW FOTOBOEK SAAL DIGITAL

FOTOGRAFEREN
februari 20, 2018 / By / / 2 Reacties

Die ene gebeurtenis. Of evenement. Het dagelijks leven of juist iets heel uitzonderlijks. Dat wil je vastleggen. En vaak niet alleen in 0-en en 1-en. Nee, in dotjes inkt, gebundeld in een mooi boek dat in de kast staat, en dat je nog regelmatig even vastpakt.

 

Knippen en plakken

Vroeger – nog niet zo lang geleden – was ik veel in de weer met nabestellingen, lijm, een schaar en en een plakboek van de HEMA. Ik kan mezelf denk ik wel een fotoboeken-maker van het eerste uur noemen. Nog steeds kijk ik die boeken regelmatig in (hilarisch!). Ze zien er ongeveer zo  uit:

 

 

Japan

De digitale aanbieders worden echter steeds beter. En ik werd uitgekozen om voor deze Duitse variant, Saal Digital, een boek te testen en mijn eerlijke mening erover te geven in een review. Nou, dat leek me wel wat. Via-via had ik al van Saal Digital gehoord. Sterker nog, ik had weleens een portfolioboek van ze getest voor een expositie. Maar dat was alweer twee jaar geleden, en bovendien koos ik toen voor een ander soort pagina’s. Nu was ik met mijn vriend naar Japan geweest en had ik daar voor mijn gevoel twee miljoen foto’s gemaakt. Dit was dus een goed moment om te kijken hoe de geupdate software beviel en of het maximaal aantal pagina’s dat Saal aanbiedt (130), mooi gebonden zou worden.

 

Software

Het begint allemaal met de software. Want nadat je alle foto’s hebt geselecteerd en bewerkt (daar zitten de nodige uren in…), wil je dus niet dat je oneindig aan het pielen bent met millimeters of bugs in het opmaakprogramma. Saal heeft me hierin blij verrast! Ik was in een uurtje of vier klaar met mijn 130 pagina’s. Maar wacht. Ik begin even bij het begin.

 

Formaat 

Van tevoren is het wel handig om te bedenken wat voor formaat fotoboek je eigen in de kast wil hebben staan. Hoe groter de afdruk, hoe beter de foto tot zijn recht komt. Maar ook: hoe onhandiger het boek mee te nemen is naar vrienden / werk / familie… en hoe lastiger het in je kast past. Nu heb ik al een rijtje vakantieboeken staan, en vind ik het mooi als alle boeken hetzelfde formaat hebben. Voor mij was het dus al snel duidelijk: ik neem een liggend fotoboek, 28×19. Puur omdat ik dat mooi én handzaam vind.

 

 

Cover en papier

Hierna koos ik voor een matte kaft en matte papier (ik hou niet van glans en bling-bling, dit is dus weer een persoonlijke keuze). Bij veel bedrijven kun je niet voor een matte kaft kiezen, dus dit vond ik een pluspunt. Daarnaast is er ook de mogelijkheid om (tegen meerprijs) tal van andere kaften te kiezen (linnen, leder, metallic, houtoptiek.. you name it…). Omdat ik mijn traditie (landschap op de voorkant, tent op de achterkant) wil vasthouden heb ik dus voor een matte fotokaft gekozen.

 

 

Automatisch?

Vervolgens stond ik voor en tweede keuze. Automatisch of niet automatisch inladen? Mezelf kennende ben ik nogal een pietje precies met de opmaak van fotoboeken, en wil ik het vooral op mijn manier doen. Maar omdat ik ook wat ervaring heb met album-maak-software voor trouwalbums, weet ik óók dat automatische opmaak veel tijd kan besparen. Dus ik koos voor de laatste optie: AutoLayout.

Dat vond ik best spannend, want, nouja.. heb je dan wel de controle… Wat bleek? Superhandig! Ik koos voor ‘simple’ (geen gekke hartjes voor mij!) en ik was veel sneller klaar met de opmaak. Het is eventjes wennen, maar je kunt heel makkelijk voor verschillende layouts kiezen en je sleept je foto’s vanaf je schijf (linksonder in de software te zien), zo de pagina op. Easy peasy. En als je toch wil customizen, vink je ‘autolayout’, bovenin, gewoon uit.

Verder kon ik makkelijk een gekleurde achtergrond kiezen. Dit was voor mij superfijn, dit kan namelijk vaak niet. Ik wil meestal een zwarte achtergrond en dan moet ik vaak een zwart plaatje vinden op internet en dat inladen in het programma. Hoefde nu dus lekker niet. Ik kon het ook hopsakee direct op alle pagina’s zetten. Handig!

 

 

Tekst

Fotoboekensoftware en tekst.. ook niet altijd een goede combinatie. Vaak moet je elke keer opnieuw je lettertype instellen, of schiet de tekst elke keer naar het midden of juist een zijkant. De software van Saal werkt erg prettig, vond ik. Het basislettertype beviel me goed en het was ook makkelijk om de grootte en kleur van de letters aan te passen. Bovendien onthield hij de vorige entry, zodat je bij een volgend stukje tekst in dezelfde grootte en kleur door kon typen.

 

 

Het fotoboek

Op maandagavond stuurde ik de hele bups op en vrijdag haalde ik mijn pakketje op bij een DHL shop. De pakketbezorger stond donderdag zelfs al aan de deur, zag ik bij mijn track-and-trace, maar toen was ik helaas niet thuis. Ik kon eigenlijk niet wachten, dus dat was even balen. Gelukkig kon ik het de dag erna dus ophalen bij een schimmige computerwinkel bij mij in de buurt (nooit geweest!). Het boek was goed verpakt. Rats, rats, gauw dat karton en papier eraf. Net een cadeautje ;-).

 

 

Minpuntje

Ondanks de goede verpakking, is het boek denk ik met vaart ergens tegenaan geschoven. De bovenkant is daardoor licht gekreukt. Geen ramp hoor, maar voor een pietlut als ik toch een beetje jammer.

 

 

Binding

De binding ziet er erg mooi uit! Beter gelijmd dan ik in het verleden bij andere aanbieders heb ervaren. Zeker voor zo’n dik pakket van 130 pagina’s ziet het er keurig uit. Ook nergens lijmresten of scheve pagina’s te vinden. Een blije Manja :-).

 

 

Kleuren

Belangrijk voor een fotograaf: de kleurechtheid. Is oranje wel oranje en rood wel rood? En is zwart ook echt zwart en niet stiekem toch een beetje groenig of paarsig? Nou, dat heeft Saal echt mooooi gedrukt. Ik heb een klein dansje gedaan, want bij veel aanbieders is dit een probleem. Later, toen ik het hele boek al gemaakt had, las ik ook dat je met ICC profielen kunt werken. Voor de toekomst interessant: dan kun je de kleuren namelijk helemaaaal zo laten zijn als dat je ze bedoelt. Maar met deze foto’s (aangeleverd met kleurprofiel sRGB), was ik ook meer dan tevreden.

 

 

BTW

Bij het exporteren, betalen en opsturen werd me naar mijn btw-nummer gevraagd. Deze heb ik gegeven. Ik kreeg uiteindelijk een rekening waar de BTW al vanaf was gehaald. Dit is een regeling tussen Europese landen: business-to-business hoef je geen BTW te betalen (anders wordt het heel ingewikkeld met terugvragen). Dat ze dit uit zichzelf deden vond ik heel prettig, meestal moet je hier achteraan. Bovendien kreeg ik snel antwoord via de mail op vragen die ik had. Prettig samenwerken, was dat.

 

 

Barcode

Er zit een ieniemienie barcode achterin het fotoboek en op de achterkant. Deze kun je er tegen betaling uit laten. Ik vond het voor een vakantieboek niet storend – voor een professioneel boek voor een klant zou ik dit er wel uit laten halen.

 

 

Dus…

Al met al ben ik erg blij met zowel de software, de service en de uitvoering van Saal Digital. Ze hebben er een tevreden klant bij. Omdat ze ook veel andere fotoproducten leveren denk ik dat ze een meerwaarde zijn – niet alleen voor professionals, maar ook voor ‘gewone particulieren’. Door de snelheid waarmee je het boek kunt maken (de software is goed intuitief), de verschillende keuzemogelijkheden die je hebt, maar vooral de prijs/kwaliteitverhouding ten opzichte van andere aanbieders, denk ik dat hun marktaandeel in de fotoboekenwereld alleen maar zal groeien. Dusse.. nog een fotoboek nodig? Probeer ze een keer!

Ook interessant:

JE EIGEN VERJAARDAGSKALENDER
juli 4, 2020
By Manja avontuur outdoor heuvels dennen
FOTO WEEK 24 – OP AVONTUUR
juni 18, 2018
Riet druppels macro outdoor manja buiten nederland 2
FOTO WEEK 23 – DRUPPELS
juni 8, 2018

2 Reacties

  1. jelmer schreef:

    zo dit is de uitvoerige review,
    lijkt me een aanrader!

    japan ook hoor.

Reageer

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

over mij

Fotograaf en schrijver met voorliefde voor avonturen in de buitenlucht. Vangt de wereld in woorden en beelden en houdt van haren in de wind, buitenborrels met vrienden, klein genieten, vuurtjes stoken, dauw op het gras en lekkere koffie.

Sponsor me!
Loading map ...
zoeken
Volg me