MIDWEEK IN LYON – CITYTRIP

GROENER REIZEN
mei 14, 2017 / By / / Post a Comment

Vandaag is het moederdag. Een ode aan moeders. En daar heb je dus helemaal niet per se parfummetjes, body lotions of Merci-chocola voor nodig. Vroeger maakten we op school bijvoorbeeld een hart van crepe-papier – veel leuker. Of een gedichtje met veel glitters erop. Nu is dat toch een beetje anders. Terwijl ik vind dat moeders en vaders op hun speciale dag toch in het zonnetje gezet mogen worden. Vorig jaar ben ik met mijn broertjes onverwachts langsgekomen (paps in het complot – mijn moeder houdt ontzettend van verrassingen) en zo proberen we elke keer wel iets leuks te verzinnen. Dit jaar zijn mijn ouders lekker op vakantie. Meer in het zonnetje kan je niet zitten natuurlijk.

Een tijdje geleden was ik met mijn moeder in Lyon. Lyon is de drie-na-grootste stad van Frankrijk (na Parijs en Marseille) en ligt in op de plek waar de Rhône en de Saône samenvloeien. Ik heb er een half jaar filmstudies gestudeerd (een heerlijke tijd waarin ik vooral mezelf goed heb leren kennen en heel veel feestjes ben afgelopen). Het was leuk om dit met mams opnieuw te ontdekken. Lyon blijft een mooie stad.

Place Bellecour – gelegen op de prequ’île – schiereiland tussen de twee rivieren – de plek waar je alle informatie kunt krijgen die je nodig hebt bij de toeristeninformatie. Leuk feitje: dit is met zijn 310m x 200m het twee-na-grootste plein van Frankrijk! Daarboven zie je de heuvel Fourvière met de basiliek en de metalen toren van Fourvière, waarvandaan je mooie overzichtsfoto’s kunt nemen.

De eerste dag besloten we de traboules te gaan verkennen: smalle overdekte steegjes die werden gebruikt door zijdewerkers om hun waren van hun werkplaatsen op Presqu’île naar de wijk Croix-Rousse (gelegen op één van de twee heuvels van Lyon) te brengen. Deze steegjes lopen dwars door woonhuizen en binnenplaatsen en er zijn er meer dan 300 van! De meeste zijn afgesloten en niet publiekelijk toegankelijk, maar de gemeente Lyon heeft enkele tientallen traboules gerestaureerd en opengesteld.

Verschil in brievenbussen moet er wezen… En kijk, hieronder loopt mijn moeder weer perfect in de foto. Niet dat ze het leuk vindt hoor, op de foto gaan.. Maar ik doe het stiekem toch ;-). Ik vind haar namelijk de mooiste van iedereen!

Even een tussenstop. Dan besluiten we (na een paar keer de weg kwijt te zijn geraakt) de wandeling een eigen twist te geven. Eigenlijk lopen we dus maar wat rond – maar dat is geen probleem in Lyon. Het is uiteraard wel te groot om helemaal te bewandelen, dus het handigst is om een wijk uit te zoeken en die te gaan verkennen.

De volgende dag hebben we de Echte Toerist uitgehangen en een boottocht over het water gemaakt.

Het was leuk dat we op deze manier ook wat verder van het centrum kwamen en bij wijken waar we de tijd niet voor hadden om ze te voet te gaan ontdekken. En ik vond het grappig om de stad een keer vanaf het water te zien. ‘s Middags besloten we wat uit het centrum te gaan, richting de tweede heuvel die Lyon rijk is, de Fourvière.

De dag daar weer op hebben we een uitstapje gemaakt naar het park waar ik in die zes maanden erg veel heb hardgelopen: Parc de la Tête d’Or. Ik heb daar goede herinneringen aan. Het blijft een beetje gek om tussen de giraffen en tijgers door te rennen – en ook een beetje zielig. De hokken waren wel groter geworden gelukkig. En ook toen ik er met mijn moeder was kwamen er nog steeds ontzettend veel hardlopers langs. Zowel mijn moeder als ik zijn de stad na twee a drie dagen ook echt wel weer zat en zoeken dan vaak een park op. Het was heerlijk om even in de (relatieve) rust te zitten.

Tenslotte een bezoekje aan mijn oude kamertje en het filmmuseum – de gebroeders Lumière, uitvinders van de film, komen uit Lyon. De universiteit waar ik heen ging heette dan ook; l’Université Lumière Lyon II’. Sjiek he?


Fijne moederdag vandaag!

 

Informatie

  • Lyon? Hier vind je alle informatie!
  • Traboules? Die kun je hier vinden. Ook leuk: maak de wandeling met een gids.
  • Vervoer? Wij zijn met het vliegtuig gegaan. Lyon is uiteraard ook per auto en trein te bereiken.

Ook interessant:

Zonsondergang Utakleiv Noorwegen tent
UPDATE – HUIS, DUITSLAND, NOORWEGEN
augustus 6, 2019
Great West Way Mountainreporters Royal Crescent-1
ZUIDWEST ENGELAND À LA CARTE: DE GREAT WEST WAY
juni 17, 2019
ZO MOOI IS LUXEMBURG
oktober 1, 2018

Reageer

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

over mij

Fotograaf en schrijver met voorliefde voor avonturen in de buitenlucht. Vangt de wereld in woorden en beelden en houdt van haren in de wind, buitenborrels met vrienden, klein genieten, vuurtjes stoken, dauw op het gras en lekkere koffie.

Sponsor me!
Loading map ...
zoeken
Volg me