STUKJE KUSTPAD – WANDELROUTE NH DUINRESERVAAT

KAMPERENWANDELEN
april 28, 2017 / By / , / 4 Reacties

Het is alweer bijna zover: Hemelvaartsdag. Dit jaar struin ik weer een rommelmarkt af in Utrecht, maar vorig jaar liep ik met vriendin Lotte Harmsen van Beverwijk naar Bakkum door de duinen. We ontdekten een stukje van een hele mooie wandelroute: het Nederlands Kustpad, dwars door het Noord-Hollands Duinreservaat – een 5300 hectare groot bos- en duingebied tussen Wijk aan Zee en Bergen. Je moest een duinkaartje trekken om naar binnen te gaan. Allemaal goed voor behoud van het landschap!

Het zijn echt duinen. Lekker veel zand en heuvelachtig. We kwamen ook deze lieve beesten tegen. Ze waren zo gewend aan mensen.. je kon er bijna een selfie mee maken. Hier is ‘ie even zijn nek aan het krabbelen aan een paaltje. Je kunt die opluchting gewoon bijna zien vind ik!

Terwijl Lotte zorgt dat we de goede kant op lopen (Lotte is echt supergoed in kaartlezen, ze heeft er zelfs onderzoek naar gedaan) – fotografeer ik het woestijn-achtige landschap. Maar gelukkig wel met iets meer groen en wat heide-achtige begroeiing.

Lotte maakt soms ook een foto en doet dat gewoon met die grote rugzak op haar rug! Zoals je ziet, heeft zij een zonnecel op haar tas gebonden. Dat bleek later erg handig te zijn voor het opladen van de telefoon :-).

Dit vond ik echt zo’n leuke manier van aangeven van de wegen. Boven het bordje zie je een tekentje. Dat is de route die we volgen. Een klein stukje dan.. het Nederlands kustpad is in totaal wel 721 kilometer lang. Wij maken nu deel uit van het Hollands Kustpad, dat in totaal ook nog zo’n 213 kilometer behelst. Lotte wandelt in totaal drie dagen, ik maar eentje. Het heeft ons wel getriggerd.. misschien volgend jaar toch weer een stukje meepakken in plaats van de rommelmarkt? Haha, als ik dan doorreken.. zijn we na 36 jaar eindelijk klaar :-).

Hierboven zie je een hek. en als je goed leest, zie je dat daar zweefvliegtuigen opstijgen. We hebben even gekeken, en die worden dus met een lier aangezwengeld. Die lier eindigt daar in dat autootje. Bizar om te zien! Soms was er ook ineens een strookje bos tussen alle stuifduinen in. Dat maakte het geheel wel lekker afwisselend.

En.. we zijn aangekomen! We ploffen neer in het gras van de camping en blijven even liggen. De schoenen gaan uit en de slippers gaan aan. We zetten de tent op. Hopsakee, zo gepiept. Inmiddels hebben we loeiende trek, dus we wandelen naar het strand (altijd goed, even uitwandelen!).

Met ondergaande zon zitten we aan ons dinertje. Daar drinken we een drankje op. Heerlijk, zo’n besteding van het Hemelvaartsweekend (echt, ik raad het iedereen aan!)


Informatie

 • Route? Helaas heb ik geen GPS (want ik liep deze route vorig jaar en toen had ik nog geen gps ;-)), maar we deden een combinatie van een stukje van etappe 7 en 8 van LAW 5-2 (zie wandelnet). We liepen van Beverwijk naar Bakkum. EDIT: Lotte had de GPS nog! Heldin! Zie:
 • Koffie? In Beverwijk en Velsen-Noord sowieso, daarna sporadisch. Nog eentje bij Heemskerk, daarna pas weer bij ons eindpunt: de camping in Bakkum.
 • Overnachten? Wij hebben op een camping in Bakkum geslapen. Maar in de dorpjes op de route zijn ook andere mogelijkheden. Wel op tijd boeken, alles was snel vol met Hemelvaart (populair gebied).
 • Parkeren / OV? Goed te bereiken met het OV! Goed kijken of de bussen rijden met de feestdagen. Een stukje taxi kan ook altijd (dit heb ik gedaan om de volgende dag van de camping ‘s ochtends vroeg weer naar station Castricum te komen).
 • Hond? Als je met de hond wil wandelen, zou ik tussen begin oktober en eind maart gaan lopen. Er zijn veel beperkingen. Hier staan (onder aan de pagina) alle beperkingen en omlooproutes.
 • Leuk feitje? Het Noord-Hollands Duinreservaat is een van de grootste natuurgebieden van Nederland!
 • Nog een leuk feitje? In het Noordhollands Duinreservaat komen veel plant- en diersoorten voor. Dit komt door de uitgestrektheid en afwisselende begroeiing. Ook de hoogte, de vochtigheid, het kalkgehalte en het menselijk gebruik in het verleden hebben gezorgd voor een grote verscheidenheid aan soorten.

 

Ook interessant:

NACHT VAN DE VLUCHTELING – IK LOOP MEE!
april 30, 2021
By Manja outdoor buiten stadswandelingen Zutphen koffie
STADSWANDELING: ZUTPHEN
maart 1, 2019
Wandelroute Utrecht Pad etappe 6 By Manja outdoor buiten-1
WANDELROUTE: UTRECHT PAD ETAPPE 6
februari 8, 2019

4 Reacties

 1. Laurie schreef:

  Supertof! Ik wil daar ook wandelen. Sowieso wil ik nog eens een ‘pad’ wandelen dat daarvoor bedoeld is, met wegwijzers en alles erop en eraan. Gertjan is meer van de ‘we-zien-wel’-wandelingen dus ik ga eens nadenken welke vriendin ik kan vragen 🙂 je blog is inspirerend.

  • Manja schreef:

   Hi Laurie! Het is er ontzettend mooi en ja.. eindigen op het strand.. wat wil je nog meer? Wat een groot compliment geef je, ik ben heel blij dat je door mijn schrijfsels en foto’s geinspireerd raakt want dat is precies wat ik zo leuk vind aan dit soort dingen delen. Met je opmerking maak je mijn dag helemaal goed :-). Wandel-ze!

 2. Lotte schreef:

  Wow! Deze wandeling ziet er geweldig uit. Het lijkt alweer zo lang geleden dat we daar waren. Het leuke aan de route vond ik dat die zo afwisselend en ruig was. En dat bleef de twee dagen daarna tot aan Groet ook nog zo. Echt een aanrader!
  Ps: die krabbende Hooglander heeft best een typisch kapsel, kan wat mij betreft zo in een kinderserie meespelen 😉

  • Manja schreef:

   Ha Lotte! Ja klopt! Dat vind ik ook, het lijkt een eeuw geleden. Ik moest ook echt weer allemaal dingetjes opzoeken om er weer ‘in te komen’ :-). Haha, dat kapsel! Ja! Ineens heb je het!

Reageer

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

over mij

Fotograaf en schrijver met voorliefde voor avonturen in de buitenlucht. Vangt de wereld in woorden en beelden en houdt van haren in de wind, buitenborrels met vrienden, klein genieten, vuurtjes stoken, dauw op het gras en lekkere koffie.

Sponsor me!
Loading map ...
zoeken
Volg me