UTRECHTSE WANDELROUTE: UTRECHT PAD – 5

WANDELEN
april 22, 2018 / By / / Post a Comment

Afgelopen jaar was voor mij een hectische periode. Maar dat weerhield me er niet van om er lekker tussenuit te piepen. Juist dichtbij hebben we de neiging om niet op ontdekkingstocht te gaan. Zonde, vond (vind) ik. En met weinig tijd kwam het wel zo goed uit om niet eerst een paar uur te hoeven rijden voordat ik bij het beginpunt van een prachtige wandeling was. Zo gezegd, zo gedaan. Ik plande negen dagen in mijn agenda vrij om de wandelroute ‘het Utrecht Pad’, ook wel SP13 – StreekPad 13 – genoemd, in negen etappes te lopen. Ik bekeek de kaartjes en klapte voldaan mijn laptop weer dicht. En nu besluit ik van elke dag een blogje te schrijven. Bij deze!

 

Etappe 5

Etappe 5 heeft even op zich laten wachten. Mijn laatste Utrecht Pad blogpost dateert uit mei 2017. Maargoed, maakt niet uit! Hierbij alsnog de beelden. We (Lotte, Arjan, Antoine en ik) wandelen van Veenendaal naar Scherpenzeel. Lotte en ik hebben de vorige etappe samen gelopen, Antoine is afgelopen avond aangesloten en Arjan halen we ‘on our way’ op bij station Veenendaal. Hups, daar gaan we!

 

 

 

Teksten

Onderweg vind je dus echt van-alles-en-nog-wat aan teksten. Graffiti, opmerkingen die mensen niet voor zich kunnen houden – maar ook prachtige kunstwerken en informatieve plakkers. We verlaten hier Veenendaal en gaan wat meer de natuur in.

 

 

Kasteel Renswoude

Dit kasteel, vroeger Borchwal geheten, is een kasteel en ridderhofstad bij Renswoude. Het hoort bij het landgoed Renswoude en dateert waarschijnlijk uit eind 14e eeuw. Best indrukwekkend kasteel vond ik zelf!

 

 


 

Grebbelinie

We wandelen richting de Gelderse Vallei. Dit is een oud gletsjerdal dat een kom vormt tussen Veluwemassief en Utrechtse Heuvelrug – hier verzamelt het grondwater zich. We komen dan ook veel beekjes tegen. Dan lopen we op de grens van Gelderland en Utrecht en bewonderen de Grebbelinie: een voorverdediging van de Hollandse Waterlinie, een Nederlandse verdedigingslinie, gebaseerd op inundatie (het opzettelijk onder water zetten van stukken land).

 

 

Informatie

  • Route? Check deze website!
  • Koffie? Je kunt het beste bij Renswoude stoppen voor een bakkie. Als je niet kan wachten, is er in Veenendaal uiteraard ook wel wat te vinden. Aan het eind is er in Scherpenzeel ook wat te vinden. Wij hebben daar een frietje op bij de snackbar. Hihi.
  • Parkeren? In Veenendaal is genoeg parkeerplek.
  • Openbaar vervoer? Wij liepen vanuit onze Bed & Breakfast Shalom, maar Arjan kwam met de trein vanuit Utrecht. Dan loop je een klein stukje extra. Vanuit Scherpenzeel zijn we met de bus teruggegaan.

Ook interessant:

NACHT VAN DE VLUCHTELING – IK LOOP MEE!
april 30, 2021
By Manja outdoor buiten stadswandelingen Zutphen koffie
STADSWANDELING: ZUTPHEN
maart 1, 2019
Wandelroute Utrecht Pad etappe 6 By Manja outdoor buiten-1
WANDELROUTE: UTRECHT PAD ETAPPE 6
februari 8, 2019

Reageer

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

over mij

Fotograaf en schrijver met voorliefde voor avonturen in de buitenlucht. Vangt de wereld in woorden en beelden en houdt van haren in de wind, buitenborrels met vrienden, klein genieten, vuurtjes stoken, dauw op het gras en lekkere koffie.

Sponsor me!
Loading map ...
zoeken
Volg me