WANDELEN, FIETSEN, VAREN IN DE HOLLANDSE BIESBOSCH

WANDELEN
maart 10, 2018 / By / / 2 Reacties

Een keer in de zoveel tijd doen mijn moeder en ik dit: we boeken een nachtje weg ergens in Nederland of soms iets verder weg, gaan daar met de trein naartoe en drinken koffie in lunchtentjes, wijntjes in cafeetjes, eten lekkere dingen in restaurants en maken tenminste één stadswandeling en één wandeling in de natuur.

 

Stadswandeling

De stadswandeling doen we meestal maar half, omdat zowel mijn moeder als ik op een gegeven moment geen zin meer hebben in al die achtergrondinformatie en vervolgens liever dus ergens een wijntje gaan drinken. Bovendien zijn we ook  beide niet zo heel goed in de navigatie (hoezo erfelijk belast?), regelmatig komt het voor dat we die kaart aan de kant leggen en vinden dat het wel goed is zo.

Dit keer waren we in Dordrecht. Een mooie stad met een oud centrum, zo’n 118.000 inwoners en gelegen op de plaats waar de Merwede zich splitst in de Noord en de Oude Maas. Kijk maar:

 

 

Waterbus

Op dag twee vonden we het tijd om de stad uit te gaan en huurden we twee OV fietsen. We fietsten naar de waterbus die ons zo hupsakee naar de Hollandse Biesbosch bracht. Dit duurde maar 15 minuten en je kon gewoon in- en uitchecken met de OV chipkaart. Superhandig!! Overigens kan je ook een online kaartje kopen en, net als een gewone bus, bij de tussenliggende haltes in- en uitstappen. Ik vind het altijd fijn om zoiets te doen, dan voel ik me zo heerlijk vrij en ook een beetje op vakantie.

 

 

Hollandse Biesbosch

De Hollandse Biesbosch is een natuurgebied tussen de Nieuwe Merwede en de Beneden-Merwede. Het bestaat uit twee delen: de Sliedrechtse en de Dordtse Biesbosch, hoewel beide binnen de gemeente Dordrecht liggen (lekker verwarrend!). Wij brachten een bezoek aan beide en startten onze buitendag met een heerlijke latte macchiato bij het bezoekerscentrum, vlakbij de halte van de waterbus.

 

 

De fluisterboot

We hebben als echte natuur-toeristen een tochtje op de fluisterboot gedaan. Het was rustig, zo in de winter was het ook wel een tikkie koud en zijn de bomen relatief kaal. Toch was het fijn om weer op het water te zitten en te genieten van de rust. Het was letterlijk doodstil op sommige plekken.

De schipper vertelde over de flora en fauna van het gebied. De Sliedrechtse Biesbosch bleek via het Wantij in verbinding te staan met de Beneden Merwede, waardoor er een getijdeverschil van 70cm en stroomsnelheden tot 4 km/u zijn! Ook vertelde hij dat er veel bevers zijn en wees de burchten en de glijsporen aan. Bevers blijken nachtdieren te zijn, dus we hebben er helaas geen kunnen spotten!

 

 

Griendwerkers

Tot 60 jaar terug bestond er in de Biesbosch een griendcultuur. Griendwerkers verbleven er van zondagavond tot zaterdagmiddag, verzamelden hun bundels wilgenhout en leidden in keten een hard bestaan. We legden met de boot aan naast een griendwerkershut en kregen lekkere warme chocolademelk en een beverkoek. Mjum!

 

 

Verder te voet

Toen we uit de boot stapten – de rondvaart duurde ongeveer een uur – hadden we nog wel wat energie om een rondje te wandelen. Vanwege de vele regenval moesten we soms een beetje creatief zijn met de route, maar daar waren de uitzichten niet minder door. Platte polders en grijze luchten was het thema van de wandeling ;-).

 

 

Terugweg

We twijfelden: zullen we terugfietsen met de OV fiets of toch luxe met de waterbus? Het begon net een beetje te regenen en de route terug leek nou niet per se de meest recreatieve (namelijk voor een groot deel langs een industriegebied). Dus we opteerden voor de waterbus. Goeie keus, we zaten nét in de bus toen het begon te gieten. Dat leverde, toen het weer droog was en wij in Dordrecht weer op de kade stonden, wel mooie plaatjes van mooie luchten op…

 

 

Informatie

 • Koffie? Jazeker! In Dordrecht zijn er talloze plekjes om een goeie bak koffie te drinken en ook in het Biesboschcentrum (incl museum en uitleg over het gebied – leuk voor de kids!) was de latte macchiato erg lekker!
 • Stadswandeling Dordrecht: klik hier!
 • Wandelingen in de Hollandse Biesbosch: klik hier!
 • Route van onze wandeling?
 • En bekijk de website van de waterbus voor meer informatie over dit leuke vervoersmiddel.

Ook interessant:

NACHT VAN DE VLUCHTELING – IK LOOP MEE!
april 30, 2021
By Manja outdoor buiten stadswandelingen Zutphen koffie
STADSWANDELING: ZUTPHEN
maart 1, 2019
Wandelroute Utrecht Pad etappe 6 By Manja outdoor buiten-1
WANDELROUTE: UTRECHT PAD ETAPPE 6
februari 8, 2019

2 Reacties

 1. Laurie schreef:

  Leuk om dit verslag te lezen van je weekend! Dordrecht is een stad heel dichtbij Puttershoek, waar ik ben opgegroeid. Mooie stad he. En leuk dat wij binnenkort nog meer mogen gaan bekijken van de Biesbosch! Liefs Laurie

  • Manja schreef:

   He Laurie! Wat leuk! Ja, ik vind het een mooie stad, met leuke koffietentjes. Zeker leuk dat we nog op expeditie mogen in de Biesbosch. Ik denk dat er nog genoeg te ontdekken en te wandelen is! Liefs!

Reageer

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

over mij

Fotograaf en schrijver met voorliefde voor avonturen in de buitenlucht. Vangt de wereld in woorden en beelden en houdt van haren in de wind, buitenborrels met vrienden, klein genieten, vuurtjes stoken, dauw op het gras en lekkere koffie.

Sponsor me!
Loading map ...
zoeken
Volg me