AMELISWEERD – DE PERFECTE ZONDAGMIDDAG-WANDELROUTE

WANDELEN
juli 28, 2017 / By / , / 2 Reacties

By Marloes

Zondagochtend negen uur. Op de ontbijttafel staan verse croissants en geurende koffie. Op de achtergrond klinkt het zomerse liedje “Follow the sun” uit de radio. Door de ramen verwarmt de ochtendzon mijn gezicht; het belooft een mooie dag te worden.

 

Lazy Sunday morning.. of.. 

Wat is het toch genieten om wakker te worden op een dag zonder planning. Geen afspraken, geen verplichtingen; van mij mag het altijd wel zondag zijn! Geen plannen betekent natuurlijk niet dat er niets ondernomen gaat worden. Dat zou zonde zijn op zo’n mooie dag als vandaag! Mijn hond Sam kijkt mij met zijn grote bruine ogen vragend aan: “mag ik je plan zijn vandaag?” vragen ze. En waarom ook niet? Een lekker lange wandeling klinkt perfect! We besluiten naar landgoed Amelisweerd te gaan. Een gebied net buiten Utrecht langs de rivier de Kromme Rijn dat bestaat uit bossen, weilanden en statige landgoederen. We beginnen onze wandeling bij zwembad de Kromme Rijn waarna we onder de snelweg doorlopen om zo de Kromme Rijn zelf te volgen.

 

Nadat je de snelweg voorbij bent wandel je gelijk midden in de natuur

De sneeuwklokjeslaan die uitkijkt op Nieuw Amelisweerd. In het voorjaar kleurt het tot zover je kunt zien wit van de sneeuwklokjes. Vandaar de naam!

Overzichtskaart van Amelisweerd met daarop een aantal uitgezette wandelingen.

 

Rust

Zodra je de snelweg en drukte van Utrecht achter je laat waan je je in een compleet andere wereld. Groene weilanden afgewisseld met boomgaarden en bos. Hier rijden geen auto’s, zijn geen stoplichten en hoor je niet het geroezemoes van de stad. Knotwilgen langs de waterkant geven het landschap een oer-Hollands uiterlijk. In de weilanden staan koeien en schapen gemoedelijk tezamen in de schaduw van eeuwenoude beuken en in het licht stromende water van de Kromme Rijn komen groepjes ganzen luid kwakend voorbij drijven.

 

Nieuw Amelisweerd. Wit gepleisterde muren en houten luiken bij de ramen. Het is niet moeilijk voor te stellen hoe jonkvrouwen uit vervlogen tijden hier ooit in zwierige jurken door de tuin heen paradeerden.

 

Landhuizen

Sam is in de zevende hemel; hij geniet zichtbaar van het koele water op deze zonnige dag en neemt om de zoveel meter dan ook even een verfrissende duik. Na een kleine kilometer gewandeld te hebben komt aan de overkant van het water het landhuis Nieuw Amelisweerd in zicht: één van de historische gebouwen gelegen op het landgoed Amelisweerd. Grote witte luiken en wit gepleisterde muren geven het historische gebouw een statig uiterlijk.

 

 

Zelf plukken

Wist je dat Napoleon ooit kortstondig de eigenaar is geweest van Amelisweerd? Hij had grootse plannen om de landhuizen te verbouwen, gelukkig is dit nooit zover gekomen. We vervolgen onze wandeling langs de waterkant terwijl de volgende verassing alweer in zicht komt. Een kersenboomgaard met open gedeelte waar je zelf mag plukken! Het is juli en de bomen hangen vol met glanzend rode kersen. Een mooie plek voor een korte pauze.

 

Het landschap verandert continue. Je wandelt langs weilanden, bossen en boomgaarden.

Er groeit hier van alles! Zoals deze bijzondere paddestoel die ik onderweg tegenkwam.

Kano’s

Na ons tegoed te hebben gedaan aan de zoete kersen wandelen we weer verder langs de de Kromme Rijn. In de verte zien we een groepje kano’s langzaam dichterbij varen. Geluidoos snijden ze door het donkere water. Eenden en ganzen kijken verbaasd op naar deze mede-watergebruikers. Je kunt hier op meerdere plekken kano’s huren voor een tocht over de Kromme Rijn.

 

Behalve te voet, kun je ook met een kano de Kromme Rijn verkennen. Je kunt op meerdere plekken kano’s huren en genieten van de natuur vanaf het water.

Pauze

Ook zijn er verschillende aanlegsteigers waar je kunt pauzeren voor een hapje of een drankje. De rivier kronkelt zich verder door het landschap en we passeren de landhuizen Oud Amelisweerd en Rhijnauwen. Het is een prachtig gebied en we zouden nog wel uren voort kunnen struinen langs de waterkant. Helaas begint onze maag alweer te rommelen en is het tijd om een leuke plek te zoeken voor een zondagslunch. Sam begint ook langzaam verzadigd te raken van al het zwemmen en is toe aan een pauze en een lekker botje.

 

 

Veldkeuken

We steken de rivier over en wandelen langzaam terug naar het landhuis Oud Amelisweerd. De prachtig aangelegde parken en bossen van Amelisweerd zijn ook zeker een bezoekje waard. Statige beukenlanen en groene grasvelden worden afgewisseld met dicht begroeide bossen en eeuwenoude appelboomgaarden. Overal staan bankjes en zitten Utrechtenaren te picknicken en genieten van de natuur. Als laatste passeren we nog een mooie oude boerderij waar de koeien tevreden herkauwend ons wandelaars vanuit hun weiland staan te bekijken waarna we bij Oud Amelisweerd aankomen. Hier is het biologische restaurant ‘de Veldkeuken’ gevestigd.

 

Restaurant ‘de Veldkeuken’ is gevestigd in een van de bijgebouwen van landhuis Amelisweerd.

Ooit begonnen met een bakfiets van waaruit koffie, thee, soep en taart verkocht werden is de Veldkeuken inmiddels een volwaardig restaurant. Je eet er groentes uit de biologische tuinderij van Amelisweerd en vers gebakken brood en taart. Een mooie afsluiting van een heerlijke zondagswandeling!

Vegaburgers bij de Veldkeuken! Gezond genieten.

Je kunt hier heerlijk bijkomen op het terras met uitzicht over de Kromme Rijn.

Informatie

  • Allerlei informatie over Amelisweerd, zoals evenementen en rondleidingen vind je hier.
  • Restaurant de Veldkeuken: Volledig biologisch en gebruikmakend van de tuinderijen van Amelisweerd.

  • In de zomer kun je in één van de tuinderijen van Amelisweerd: Amelis’hof, zelf een boeketje bloemen bij elkaar plukken! Er worden hier ook verse groentes en fruit verkocht.

  • Je kunt op meerdere plekken kano’s huren voor een tocht over de Kromme Rijn. Je kunt natuurlijk ook met je eigen kano gaan. Deze kun je dan makkelijk te water laten aan het eind van de parkeerplaats bij zwembad de Kromme Rijn. Routes met een kano vind je hier en hier.
  • Ga je met je hond? Dan vind je hier een leuke wandeling.
  • De website van reislustige Marloes vind je hier!

Ook interessant:

NACHT VAN DE VLUCHTELING – IK LOOP MEE!
april 30, 2021
By Manja outdoor buiten stadswandelingen Zutphen koffie
STADSWANDELING: ZUTPHEN
maart 1, 2019
Wandelroute Utrecht Pad etappe 6 By Manja outdoor buiten-1
WANDELROUTE: UTRECHT PAD ETAPPE 6
februari 8, 2019

2 Reacties

  1. Sanne Bouman schreef:

    Wat leuk, een gastblog! Krijg er helemaal zin van in een lange wandeling met de hond 🙂

Reageer

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

over mij

Fotograaf en schrijver met voorliefde voor avonturen in de buitenlucht. Vangt de wereld in woorden en beelden en houdt van haren in de wind, buitenborrels met vrienden, klein genieten, vuurtjes stoken, dauw op het gras en lekkere koffie.

Sponsor me!
Loading map ...
zoeken
Volg me