WANDELROUTE DOORN – EEN NATTE GROENE WISSEL

WANDELEN
augustus 13, 2017 / By / / 2 Reacties

In Nederland weet je het niet. Zomer is soms herfst en lente is soms winter. Maar. Dat neemt niet weg dat een wandeling toch dat hoofd leeg maakt. En je lichaam toch weet te ontspannen – ook al soppen je schoenen en lekt je regenjas een beetje door. Tenslotte is alles in Nederland ook dichtbij, dus na maximaal een uurtje in de auto of met de trein kun je onder een hete douche staan en een lekkere warme huisbroek aantrekken. Gewoon gaan dus!

Dat deden Antoine en ik ook, op een druilerige zaterdagochtend. We trokken de gordijnen open en dachten: tsja. Is-het-wel-goed-wandelweer? We besloten ons er niks van aan te trekken en gewoon in de auto te stappen. Naar Doorn, want daar deden we een zogenaamde Groene Wissel: een van de meer dan zeshonderddertig door ‘Wandelzoekpagina’ opgestelde wandelingen die er in Nederland te vinden zijn. We hadden ook met het OV kunnen gaan, want Groene Wissels zijn goed te bereiken met het openbaar vervoer.

 

Doorn

We startten in het plaatsje Doorn, een dorp op de Utrechtse Heuvelrug. Het was dat we thuis al een kop koffie op hadden, want anders hadden we dat mooi daar kunnen doen. Het is een leuk plaatsje om even doorheen te lopen. Al snel doken wij de natuur in – het grootste gedeelte liepen we door de Kaapse Bossen. Hieronder kun je zien hoe dat ongeveer was!

 

 

Bramen

We hadden geluk: op meerdere plekken konden we rijpe bramen plukken. Lekker, zo’n tussendoortje onderweg – bedankt natuur! Ook was de wandeling erg afwisselend: dan weer een loofbos, dan weer een veld, dan weer een dennenbos.. Ook was de wandelroute echt een beetje van de gebane paden af. Zo’n Groene Wissel is echt aan te raden – ik ga in ieder geval vaker tussen deze wandelroutes kijken. Het is me prima bevallen!

 

 

Herfst of lente?

Leuk he, die rode blaadjes. Zo lijkt het net alsof de natuur wil aangeven: jahaa, we weten het, het lijkt inderdaad net herfst vandaag! En die paddestoel deed lekker mee. Toch vond ik het fijn om op deze dag hier te zijn. We waren zo’n beetje de enige (we zijn denk ik één andere wandelaar tegengekomen) en eigenlijk was het wel verfrissend, zo in de regen. Een beetje zoals als je vroeger in de plassen mocht gaan stampen :-).

 

 

Mooi licht en fotograferen in de regen

Als het regent vind ik het licht altijd zo mooi op de route vallen. Zeker in het bos: de bomen en de regen lijken het licht een beetje te filteren, zodat je hele sfeervolle plaatjes krijgt. Een tip als je trouwens foto’s wil maken als het regent: neem een klein handdoekje mee en een plastic zakje. Zorg dat je de camera een beetje afdroogt als je hem weer in je plastic zakjes of in je rugzak stopt. En haal hem bij thuiskomst direct uit de tas en laat hem even drogen voordat je weer begint met klikken.

 

 

Kleine teentje

Experiment: ik wandel in Nederland tegenwoordig op mijn oude hardloopschoenen. Een tip van vriendin Lotte (die in deze blogs al eens eerder voorbij is gekomen). Ik loop veel hard, en die schoenen staan na een tijdje niks meer te doen omdat de demping er dan uit is. Daarnaast heb ik een probleem met mijn kleine teentje. Al heel lang. Na tien kilometer begint die ontzettend pijn te doen omdat hij onder mijn ‘ringteen’ schuift. Inmiddels heb ik daar een soort tussenstukje voor, maar nog steeds is het geen pretje. Mijn voet is dus breed aan de voorkant en smal in het midden – en daar zijn bijna geen wandelschoenen voor te vinden. Dus los ik het tijdelijk maar even zo op – totdat ik natuurlijk De Perfecte Schoen heb gevonden!

 


 

Glitter en glamour

Jaaa met regen kijk ik altijd een beetje extra goed uit naar mooie druppels. Die vind je dan op gras, bloemen, paddestoelen.. maar ook in spinnenwebben en dus op deze kleine steeltjes van de dennenboom. Als er dan een beetje tegenlicht is zie je ze zo mooi zitten. Het is een beetje de ‘glitter en glamour’ van de natuur, vind ik.

 


Informatie

  • Route? Deze Groene Wissel is hier te koop: https://www.wandelzoekpagina.nl/wandeling/groene-wissel-doorn/13875/. De GPX en de routebeschrijving is gratis te downloaden en een wandelkaartje kun je kopen. Om die reden zet ik hier dus geen kaartje van de route. Dat zou niet helemaal eerlijk zijn, toch? Bij de beschrijving vind je wel onderstaand indicatieve kaartje.
  • Koffie? In Doorn is aan het begin en eind van de wandeling heerlijke koffie te vinden, je hebt keuze uit verschillende cafeetjes. Verder zijn er nog twee plekken waar je iets kunt drinken (zie ook het kaartje): St. Helenaheuvel en de kiosk bij het Doornse Gat.
  • Parkeren? Dat kan in Doorn, in de buurt van bushalte Centrum, Doorn.
  • OV? Goed te bereiken! Je kunt ofwel de trein vanaf Utrecht CS naar Driebergen-Zeist nemen, en vanaf daar buslijn 50 richting Veenendaal (uitstappen bij bushalte Centrum, Doorn) – ofwel direct op Utrecht CS bus 50 pakken (dit duurt 15 minuten langer)

Ook interessant:

NACHT VAN DE VLUCHTELING – IK LOOP MEE!
april 30, 2021
By Manja outdoor buiten stadswandelingen Zutphen koffie
STADSWANDELING: ZUTPHEN
maart 1, 2019
Wandelroute Utrecht Pad etappe 6 By Manja outdoor buiten-1
WANDELROUTE: UTRECHT PAD ETAPPE 6
februari 8, 2019

2 Reacties

  1. Antoine de Schipper schreef:

    Altijd gezellig om een stuk met je door de bossen te wandelen 😉

Reageer

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

over mij

Fotograaf en schrijver met voorliefde voor avonturen in de buitenlucht. Vangt de wereld in woorden en beelden en houdt van haren in de wind, buitenborrels met vrienden, klein genieten, vuurtjes stoken, dauw op het gras en lekkere koffie.

Sponsor me!
Loading map ...
zoeken
Volg me