WANDELROUTE LANGS JAPANSE TUIN

WANDELEN
juni 8, 2018 / By / / Post a Comment

Een tijdje geleden was ik in Japan. Een van de weinige reizen die ik maakte buiten Europa. Ik heb prachtige tempels bezocht met al net zulke prachtige tuinen. Wat een werk! Twee weken geleden ging ik met vriendin Erja ook naar zo’n Japanse tuin, maar dan ‘gewoon’ in Den Haag, op landgoed Clingendael. Die tuin is maar acht weken per jaar open, en hij is een bezoekje zeker waard! We maakten een NS wandeling van 13 kilometer vanaf station Den Haag CS naar Wassenaar die langs dit pareltje van een tuin loopt.

 

Route zoeken

Het begon bij station Den Haag CS. Aan wandelingen geen gebrek: het is wel handig om de beschrijving van de NS wandeling goed in de gaten te houden. Ik had een kaartje uitgeprint en geplastificeerd (dit is altijd handig in Nederland), en Erja kende de route een beetje. Dus voor ons was dit geen probleem! Onderweg kwamen we lang múren van Rodondendros. Prachtig. Oh ja, en de Amerikaanse ambassade.

 

By Manja NS wandeling Den Haag Clingendael Japanse tuin

 

Japanse tuin

En die Japanse tuin dan? Nou, dat is dus de oudste Japanse tuin in Nederland, en tevens met een oppervlakte van 6800 meter de grootste. Het was vroeger de privétuin van baronesse van Brienen (1871-1939). De tuin is pas sinds de jaren ’60 open voor publiek. Er groeien wel 100 verschillende soorten mos. Grappig weetje: de meest gefotografeerde plant is de Gele Arendskelk. En die komt uit Amerika – niet uit Japan. De tuin is maar acht weken per jaar geopend vanwege zijn kwetsbaarheid. Je hebt voor nu nog twee dagen, en anders maak je vast een plan voor de herfst!

 

Japanse tuin Clingendael Den Haag By Manja outdoor buiten

Den Haag Clingendael Japanse Tuin By Manja outdoor buiten

 

Stad – park – bos – duinen

En wát een afwisselend landschap, ook na de Japanse tuin. We zien paleis Huis Ten Bosch (dat is waar de Rodondendrons stonden) en wandelen over de bekende Waalsdorpervlakte. Zo van stad naar park naar bos naar de duinen van Meijendel. Heerlijk. Bij boerderij Meijendel vind je ook een bezoekerscentrum – zo kun je nog het een en ander leren op een fijne buiten-dag.

 

By Manja NS wandeling Den Haag Meijendel duinen Japanse tuin

 

Informatie

  • Route? Deze vind je hier!
  • Koffie? Mogelijk op meerdere plekken. Bij de Japanse tuin was het erg druk, maar bijvoorbeeld op het station in Den Haag en, op ongeveer 2/3 van de route, bij boerderij Meijendel, is het goed toeven.
  • OV? Goed mogelijk! Zelfs de beste manier om deze wandeling te maken. Je start op Den Haag CS en eindigt bij bushalte de Kieviet in Wassenaar.
  • Parkeren? Dit kan bij verschillende Q-Parcs in het centrum van Den Haag, bijvoorbeeld deze. Maar misschien is het handiger en voordeliger om de route dan andersom te lopen en de auto in de buurt van bushalte de Kieviet in Wassenaar te parkeren, en dan aan het eind van de wandeling vanaf Den Haag CS de bus terug te pakken.
  • Japanse tuin? Geopend in het voorjaar 2018: van 28 april tot en met 10 juni van 9:00 – 20:00 en in het najaar: van 13 oktober tot en met 28 oktober van 10:00 – 16:00.

Ook interessant:

NACHT VAN DE VLUCHTELING – IK LOOP MEE!
april 30, 2021
By Manja outdoor buiten stadswandelingen Zutphen koffie
STADSWANDELING: ZUTPHEN
maart 1, 2019
Wandelroute Utrecht Pad etappe 6 By Manja outdoor buiten-1
WANDELROUTE: UTRECHT PAD ETAPPE 6
februari 8, 2019

Reageer

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

over mij

Fotograaf en schrijver met voorliefde voor avonturen in de buitenlucht. Vangt de wereld in woorden en beelden en houdt van haren in de wind, buitenborrels met vrienden, klein genieten, vuurtjes stoken, dauw op het gras en lekkere koffie.

Sponsor me!
Loading map ...
zoeken
Volg me